Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

GEOLOŠKA POUČNA STAZA “VELA DRAGA”

Geološka poučna staza "Vela Draga"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na padinama zapadnih obronaka Učke nalazi se Vela draga, kanjonska udolina u kojoj su procesi otapanja, trošenja i erozije stijena stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Izlet započinje šetnjom poučnom stazom do vidikovca gdje se nalazi uređeno odmorište. Cijelom dužinom staze postavljene su poučne tabele koje predstavljaju ovaj spomenik izuzetne geomorfološke vrijednosti. Tijekom šetnje edukatorice djeci tumače geološki fenomen postanka masiva Učke i samog kanjona Vela draga, upoznajući ih pritom s biljnim i životinjskim svijetom kamenjara te dugom tradicijom alpinizma i sportskog penjanja. Na vidikovcu, s kojeg se pruža pogled na zadivljujuće vizure vapnenačkih tornjeva, djeca se mogu odmoriti i marendati. Slijedi kratko predavanje o fosilima i njihovu nastanku popraćeno slikama biljnih i životinjskih fosila te traženje fosila i njihovo proučavanje. Program je moguće nadopuniti izvođenjem jedne od ponuđenih radionica.

 

Trajanje programa: cca 1h 30min

Dužina staze: 1,2 km

Težina staze: lagana

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/poucna_staza_vela_draga.gpx”]

 

LOVRANSKA DRAGA – ŠETNICA “SLAP”

Lovranska Draga - Šetnica "Slap"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Lovranska Draga slikovito je naselje smješteno unutar Parka prirode Učka, okruženo terasastim vinogradima i livadama. Do prije dvadesetak godina, stanovništvo se intenzivno bavilo poljoprivredom, naročito vinogradarstvom i stočarstvom, dok je u današnje vrijeme najrazvijeniji uzgoj trešanja i maruna. Izlet se nastavlja obilaskom šetnice “Slap”, koja prolazi područjem Lovranske drage, jedne od najljepših bujičnih udolina na istočnim padinama Učke koju i dandanas oblikuje snaga vode potoka. Na putu prema atraktivnom slapu, u čijoj se blizini nalazi uređeno odmorište, prolazi se kroz nasade maruna, šumu hrasta i graba te stare terase na kojima se nekada obrađivala zemlja. Edukatorice putem djecu upoznaju sa simbolom ovog kraja, nadaleko poznatim lovranskim marunom, raznim biljnim vrstama te životinjskim svijetom potoka i okolice. Na uređenom odmaralištu pored slapa djeca se mogu odmoriti i marendati, nakon čega je moguće program nadopuniti izvođenjem jedne od radionica.

Trajanje programa: cca 1h 30min
Dužina staze: 1,6 km
Težina staze:
 lagana

 

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/poucna_staza_slap.gpx”]

 

VELA UČKA

Vela UčkaKratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Vela Učka ruralno je naselje smješteno na najvišim obroncima Učke iz kojeg se pruža prekrasan pogled na Istru. Nalazi se na 950 m nadmorske visine te je drugo najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj. Raštrkane građevine nižu se s obje strane ceste, a u blizini je i fontana “Voda Josipa II” izgrađena još za vrijeme vladavine Habsburške Monarhije. Izlet započinje šetnjom po Veloj Učki gdje djeca imaju priliku vidjeti domaće životinje (krave, svinje, ovce) i saznati nešto više o seoskom načinu života. Nakon šetnje tijekom koje edukatorice djecu upoznaju s biljnim i životinjskim vrstama koje mogu susresti putem, dolazi se do obližnje livade. Tamo se uz slobodne aktivnosti (odmor i marenda) prema dogovoru može organizirati izvođenje jedne od ponuđenih radionica pomoću koje će djeca saznati nešto više o prirodnoj i kulturnoj baštini Parka prirode Učka.

Trajanje programa: cca 1h 30min
Dužina staze:
 1,6 km
Težina staze:
 lagana

Napomene: Na livadu se ne ide u doba košnje (lipanj, srpanj, kolovoz)!

 

EDUKATIVNA “MALIKOVA STAZA”

Edukativna "Malikova Staza"

Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na prijevoju Poklon, s kojeg se pruža predivan pogled na Rijeku i dio Kvarnera, pripovijeda se kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena. Izlet se nastavlja edukativnom “Malikovom stazom” duž koje su postavljene interaktivne skulpture pomoću kojih će edukatorice djecu upoznati sa kulturno-povijesnom baštinom ovog kraja te biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Parka. Šumska staza vodi kroz idiličan krajolik primorske šume bukve i nasade lijeske do lokaliteta Rečina. Nakon proučavanja životinjskog svijeta potoka Banine, na livadi koja se nalazi tik uz njega djeca se mogu odmoriti i marendati, nakon čega je program moguće nadopuniti izvođenjem jedne od ponuđenih radionica koje su tematski vezane uz živu i neživu prirodu Parka prirode Učka.

Trajanje programa: cca 3h
Dužina staze: 4 km
Težina staze:
 srednje teška

 

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/malikova_staza.gpx”]

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content