Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Edukacija je jedan od najvažnijih ciljeva Javne ustanove “Park prirode Učka”. Ona predstavlja sredstvo zaštite samog Parka, jer se upoznavanjem bioloških i kulturnih vrijednosti zaštićenog područja utječe na svijest i ponašanje posjetitelja, čime se izravno pridonosi očuvanju prirode.

Budući da je uloga pojedinca u zaštiti prirode od neizmjernog značaja, a takav osjećaj treba početi njegovati od najranije dobi, Javna ustanova “Park prirode Učka” kreirala je poseban program edukacije namijenjen djeci predškolske i školske dobi te studentima.

Ovaj edukacijski program omogućuje djeci i mladima da kroz raznolike kreativne aktivnosti upoznaju prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti Parka, a rad s njima u prirodnom okruženju pridonosi razvitku pravilnog odnosa prema očuvanju okoliša i zdravom načinu života.

 

Edukacija

TKO?

Programe edukacije provode djelatnici Javne ustanove “Park prirode Učka”.

GDJE?

Programi se održavaju u interpretacijskom postavu Centru za posjetitelje Poklon, tijekom cijele godine te na otvorenome, na jednoj od uređenih poučnih staza u Parku prirode Učka, ovisno o vremenskim uvjetima.

TRAJANJE PROGRAMA?

Poludnevno, uz mogućnost prilagođavanja ovisno o uzrastu djece, veličini grupe, dogovoru s odgojiteljima, učiteljima i profesorima te zajedničkom odabiru sadržaja.

KAKO SE PRIJAVITI?

Za sve detaljnije informacije, najave grupa te upite o cijeni obratite nam se u Javnu ustanovu “Park prirode Učka” na broj telefona 051/770-165 ili na e-mail info@pp-ucka.hr .

Veselimo se vašem dolasku!

Navigacija:

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content