Akcija prstenovanja ptica na jesenskoj migraciji u Parku prirode Učka

Ovogodišnji ornitološki kamp na lokvi Rovozna deseti je po redu i traje od 19. kolovoza do 5. listopada. Za to vrijeme ornitolozi iz Udruge BIOM vrše prstenovanje uhvaćenih ptica i to uz pomoć vertikalnih mreža koje su postavljene u blizini najveće trajne lokve u Parku na koju se ptice dolaze okrijepiti. Osim prstenovanja, uhvaćenim pticama se uzimaju mjere poput duljine krila i tjelesne mase. Tijekom prošlogodišnjeg kampa koji je trajao 52 dana uhvaćeno je 1365 jediniki među kojima je bilo 37 različitih vrsta. Najčešće ulovljena ptica bio je crvendać, česta gnjezdarica naših bukovih šuma.

Osim ptica uhvaćenih u mreže bilježeni su i podaci o preletu ptica, a najčešće su to bile grabljivice. U preletu su uočeni suri orao, bjeloglavi sup, škanjac, orao zmijar, a pored lokve crna roda i siva čaplja. To su rijetke preletnice. Na osnovi dosadašnjih podataka nemoguće je reći koliko su učestale, ali vjerujemo da u malom broju svake godine prelete područje Parka.

Kao i svake godine, kamp su posjetiti učenici iz škola članica “Mreže škola” PP Učka koji su aktivno sudjelovali u programu postavljajući mnogobrojna pitanja stručnjaku ornitologu Tomislavu Hudini.

Skip to content