Akcija prstenovanja ptica u Parku prirode Učka

Javna ustanova “Park prirode Učka” u suradnji s ornitolozima Udruge BIOM iz Zagreba od 17. kolovoza do 6. listopada 2013. organizira praćenje jesenske seobe ptica te paralelno s tim akciju prstenovanja u svrhu istraživanja migracije ptica preko područja Učke. U ornitološke mreže prstenovačkog kampa koji se već devetu godinu zaredom održava na južnom dijelu Učke u blizini lokve Rovozna ove godine uhvaćeno je oko 650 ptica, među kojima je, nakon prstenovanja, zabilježeno 35 različitih vrsta.

Ovogodišnji broj prstenovanih ptica puno je manji nego prethodnih godina, a razlog tome su vremenske neprilike, posebice jak vjetar. Ove godine je u nekoliko navrata viđena crna roda u preletu, no ona nije prstenovana. Radi se o vrsti rode koja se gnijezdi na području Europe, a strogo je zaštićena zavičajna svojta koja je u knjizi ugroženih vrsta svrstana u osjetljivu gnijezdeću populaciju. Prstenovano je i nekoliko zanimljivih vrsta poput vijoglava – vrste djetlića, zatim legnja – noćne grabljivice. Međutim, najčešće prstenovane ptice na ovom području su i dalje crvendać i šumski zviždak, objasnio je u petak, 20. rujna 2013., u ornitološkom kampu na Učki Vedran Lucić (ornitolog Udruge BIOM) okupljenoj djeci područne škole iz Veprinca i osnovne škole Viktor Car Emin iz Lovrana koja su s velikim zanimanjem pratila kako se prstenuju ptice.

Osim samog prstenovanja ptica koje je značajno zbog utvrđivanja njihove migracije, cilj ovog projekta je da se djeci osnovnoškolskog uzrasta približe aktivnosti koje se provode svake godine na području Parka. Tako su ove godine, uz djecu područne škole iz Veprinca, članicu Mreže škola Parka prirode Učka, prstenovački kamp posjetili i prvašići iz Lovrana, čija će škola uskoro postati članica Mreže škola te nadalje sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz zaštitu prirode. Posebna zahvala ide DVD-u Sisol na pomoći oko prijevoza učenika.

U ornitološkom kampu predstavljen je i novi dvojezični Vodič Parka prirode Učka u kojem su objedinjene najzanimljivije informacije o Parku, njegovom biljnom i životinjskom svijetu, staništima, kulturnoj baštini, poučnim stazama i najatraktivnijim lokalitetima. Vodič se može kupiti u prostorijama Javne ustanove “Park prirode Učka” i u info-centrima na Poklonu i Vojaku po cijeni od 55,00 kn.

(foto: JU “PP Učka”, Marin Aničić)

Skip to content