Drugi Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brendParkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske. U tom će razdoblju svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

Obilježavanje Tjedna parkova Hrvatske u Parku prirode Učka započet će u ponedjeljak 22. svibnja događanjem pod nazivom Šetnicom pohitaj, vodu ispitaj!, u sklopu kojeg će studenti sanitarnog inženjerstva ispitivati kakvoću vode u potoku Draga. U četvrtak 25. svibnja za posjetitelje će biti organizirano stručno vođenje Land Art stazom Stražica-Sapaćica nazvano Na Učku kreni, sebe pokreni! te vođena tura e-biciklima od Poklona do Male Učke nazvana Po Učki vozi, sebe provozi!

Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih, kroz razna događanja, upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na www.parkovihrvatske.hr,www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i www.instagram.com/ParkoviHrvatske.

Skip to content