SVJETSKI DAN VODA 2017.

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana voda Javna ustanova „Park prirode Učka” je u utorak, 21. ožujka 2017. godine pripremila prigodan edukativni program na kojem je ugostila učenike područne škole iz Veprinca.

Pod vodstvom djelatnika JU PP „Učka” Nine, Andree i Florijana te u pratnji svojih učiteljica Sanje, Ljiljane i Tatjane, učenici 1., 2. i 3. razreda posjetili su Park kako bi sudjelovali u radionici „Voda i krš”. Tijekom ugodne šetnje uz korito potoka Banine, okruženo mnogobrojnim vrtačama, učenici su pronašli i nekoliko ulaza u jame. Tijekom radionice održane pokraj Slapa upoznali su se s osnovnim značajkama vode u kršu, krškim oblicima i životinjskim svijetom obližnjeg potoka, a imali su priliku i uživati u društvu nekoliko pjegavih daždevnjaka koji su ih promatrali sa sigurne udaljenosti te im pokazali svoje plivačko umijeće.

Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se istaknula važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Zalihe pitke vode u cijelom svijetu ugroženi su, ne samo zbog prekomjernog korištenja i neodgovarajućeg upravljanja, nego i zbog povećanog zagađenja okoliša. Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda su „Otpadne vode” s ciljem podizanja svijesti o važnosti recikliranja otpadnih voda. Otpadne vode koje nisu pročišćene završavaju u prirodi i onečišćuju okoliš, a ukoliko se obrade, mogu se ponovno koristiti u razne svrhe.

 

Skip to content