OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN PLANINA 2018.

Dana 7. prosinca 2018. godine Park prirode Učka organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana planina u prostorijama Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Planine su nas i ove godine, kao nepresušni izvor nadahnuća i zanimljivih znanstvenih spoznaja, oduševile bogatstvom svojega biljnoga svijeta.

Na prigodnoj radionici sudjelovali su učenici iz područnih škola u Lupoglavu i Veprincu, koji su se pobliže upoznali s aromatičnim biljem koje raste na Učki i Ćićariji. Budući da rasprostranjenost biljnih vrsta ovisi o nadmorskoj visini, na različitim visinskim dijelovima Učke i Ćićarije rastu različite aromatične biljke. U uvodnom dijelu radionice učenici su se upoznali s nazivima i izgledom biljaka i njihovim temeljnim značajkama, nakon čega su pristupili samostalnom prepoznavanju pojedinih primjeraka aromatičnih biljaka koje su smještali u uložnice s njihovim hrvatskim i latinskim nazivom koje su bile postavljene na posebnom plakatu.

Na kraju ove poučne i zabavne radionice učenici su se zasladili uvarkom od primorskog vrijeska, koji je bio jedna od predstavljenih aromatičnih biljaka. Na završetku događanja, svi su se sudionici preselili u maleni botanički vrt smješten ispred zgrade muzeja kako bi prepoznate biljke vidjeli i uživo.

 

 Planine su važne, planine su lijepe, čuvajmo ih! :-D

Foto: JU PP Učka