ODRŽAN XI UČKARSKI SAMANJ

Tradicijsko događanje u Parku prirode Učka – ovogodišnji „XI Učkarski samanj“, održano je u nedjelju, 3. rujna 2017. godine u srcu parka, na prijevoju Poklȍn. Sajam, koji je u desetljeće svojega postojanja postao poznat u Primorju i Središnjoj Istri, održan je ove godine unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima privukavši više tisuća posjetitelja. Kao događanje širokog raspona, u prodajnom je dijelu obuhvatio gotovo 40 malih obiteljskih gospodarstava i obrtnika iz okolice parka, koji su svoje raznovrsne prirodne i ekološke proizvode, odjevne predmete i obuću, prirodnu kozmetiku, jedinstvene ukrasne i druge uporabne predmete nudili domaćim i inozemnim posjetiteljima.

Na izložbenom dijelu sajma pažnju je plijenila etnološka zbirka lovranšćine, izložba izvornih glazbala, lončarskih predmeta izrađenih na kolu, filcane vune s motivima Vinodolskog zakonika i glagoljske baštine te jedinstvena izložba gljiva. Štoviše, s posebnim se zanimanjem pratilo neposrednu izradu predmeta od kovanoga željeza i obradu kamena, u kojoj su se posjetitelji mogli i sami okušati.

Tor s izvornim pasminama domaćih životinja – boškarinom, istarskim magarcem, ovcom pramenkom i kravama je, kao i uvijek, oduševljavao velike i male.

Zabavno-poučni dječji program na otvorenom je djeci kroz predstavu „Ključarica“ ukazao na važnost brige o prirodi, a maštovita radionica „Biljke i životinje učkarskoga kraja“ ih je upoznala s Učkinim zaštićenim živim svijetom. Crtice iz težačkoga života Učkara i Ćića u prošlom stoljeću i primjeri njihove životne mudrosti pobudili su u predavanju „Kontraband preko Učke“ zanimanje javnosti za poviješću ovoga kraja. U predavanju s degustacijom „Primorski trsi i vina – nekad i danas“ otkrila se posebnost gotovo izumrlih izvornih sorti vinove loze i lijepi uspjeh u njihovu očuvanju. Sljedbenici zdravoga načina življenja mogli su se na radionici s degustacijom „Sirova biljna ishrana“ uvjeriti u izvrsnost svježih biljnih pripravaka i savjetovati se o njihovoj korisnosti.

Kulturno-zabavni program lakim su notama protkali klapa Mirakul, Trio Asi, Anelidi i Vesna Nežić-Ružić uz vodstvo Marija Lipovšeka-Battifiace, a za umjetnički se dojam, uz zvuke dragih nam sopila, pobrinula udruga „Tinta 910” i pobjednici umjetničkog natjecanja „Učka mi se!”.

Na sajam se moglo stići besplatno, izvanrednom autobusnom linijom Opatija-Poklon, koja je prometovala cijeloga dana, osobnim automobilom uz sniženu cijenu tunelarine koju je omogućila tvrtka „BINA-Istra“ ili pješice, planinarskim pohodom iz Lignja ili Opatije u organizaciji PD Knezgrad i PD Opatija.

Bogata ugostiteljska ponuda domaćih jela i pića i ugodno raspoloženje pridonijeli su sveopćem uspjehu ovogodišnje vesele rujanske zabave na otvorenom – „XI Učkarskomu samnju°.

Vidimo se i dogodine!

 

 

Skip to content