PRSTENOVAČKI KAMP BIOM NA UČKI

Ptičji prstenovački kamp udruge BIOM i ove je godine bio vrlo djelatan pokraj Učkine najveće bare, Rovozne. U razdoblju od 18. kolovoza do 5. listopada 2017. godine na Učkinim je južnim obroncima uz pomoć hrvatskih i inozemnih volontera izprstenovano više od 1800 jedinki iz čak 50 ptičjih vrsta. Prstenovanje se provodi radi izučavanja selidbenih putova koje ptice u jesen poduzimaju radi preseljenja u toplije, najčešće afričke, krajeve.

Pticama koje se na Rovoznu dolete napojiti, pri čemu se zapletu u fine niti ptičarske mreže, određuje se vrsta, spol, dob i pokazatelj masnoće, a na noge im se pričvrsti prsten, nakon čega ih se pušta na slobodu. Kao i ranijih godina, najbrojniji su bili crvendaći, ali je zamijećen povećani broj batokljuna. U mrežu su se uhvatile i vrste koje nisu tipične za Učku, poput cvrčića, tri vrste trstenjaka (inače žive u trski) i male muharice, koja rijetko dolazi u Hrvatsku jer prezimljuje u Indiji. Ove su ptice na Učku većinom zalutale jer su mlade, pa ne znaju kamo točno treba letjeti ili su ispitivale nove selidbene putove ili su ih jednostavno nepovoljni vremenski uvjeti prisilili ovdje se zaustaviti.

U petak 22. rujna ptičji kamp su posjetili učenici iz škola članica „Mreže škola Parka prirode Učka”. U zanimljivom danu prepunom dojmova u gotovo netaknutoj prirodi, učenici i učitelji obogatili su se novim spoznajama o pticama koje su oko nas te koje želimo bolje upoznati i uspješnije štititi.

Tijekom boravka na kampu biolozi iz udruge BIOM održavali su i livadu uz baru Rovoznu kao zasebno vrijedno stanište te su uspješno proveli i „BirdID” tečaj, namijenjen onima koji se žele nastaviti baviti pticama. Osim ptica uhvaćenih u mrežu, motrili se i ptice koje Učku samo prelijeću poput grabežljivica: bjeloglavih supova, eja, surih orlova, orlova zmijara, sivih sokola i vjetruša.

Bilo nam je lijepo, pa se radujemo novom druženju s kolegama i ptičicama na prstenovačkom kampu iduće godine!

Skip to content