Svečano predstavljanje kipa starohrvatskog boga Peruna

U nedjelju, 30. lipnja 2013.god., u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Učka“ i Perunove Svetinje, udruge za promicanje stare slavenske kulture, na prekrasnoj lokaciji u zaleđu Mošćeničke Drage, a u prostoru Parka prirode Učka, svečano je predstavljen kip starohrvatskog boga Peruna. Spomenuti kip samostalno je djelo autora Marka Vrbana, inače člana udruge Perunova Svetinja.

Na svečanom su predstavljanju pozdravne govore održali ravnatelj JU PP Učka (Egon Vasilić), predstavnik udruge Perunova Svetinja (Deniver Vukelić), spomenuti autor skulpture (Marko Vrban) te autor mitsko–povijesne staze Trebišća–Perun (Grga Frangeš).

Perunova skulptura tako je postavljena na istoimeni vrh iznad Mošćenica (Perun, 880 m/n.v.) koji je dio povijesno-mitološke staze Trebišća-Perun. Spomenuta staza otvorena je i uređena u sklopu Parka prirode Učka 2009. godine te iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista i posjetitelja. Sama staza evocira uspomene na davna vremena kada su liburnijske prostore naseljavali stari Slaveni koji su upravo na ovom području obavljali svoje mitologijske rituale slavljenja ciklusa života i smrti.

Skip to content