Svečano priključenje osnovne škole iz Lovrana programu “Mreža škola” Javne ustanove “Park prirode Učka”

Osnovna škola Viktora Cara Emina iz Lovrana priključila se jučer, 04. prosinca 2013. godine programu “Mreža škola” Javne ustanove “Park prirode Učka” te se tako pridružila dosadašnjim članicama, područnim školama iz Lupoglava, Mošćeničke Drage i Veprinca. Svečanošću u školi, na kojoj su uz učenike lovranske škole i predstavnike JU PP Učka sudjelovali i dosadašnji članovi “Mreže škola”, obilježen je ulazak četvrte škole u ovaj program Parka.

Nakon kratke prezentacije dosadašnjih aktivnosti “Mreže škola” koju su održale stručne suradnice za edukaciju JU PP Učka, Marta Blažević i Andrea Stojaković, učenici područne škole iz Lupoglava predstavili su svoju slikovnicu “Mit o učkarskom zvončiću”. Slikovnica, koja je nastala kao rezultat suradnje s djelatnicama Parka, poslužila je kao inspiracija učenicima područne škole iz Veprinca koji su prema njoj sastavili igrokaz te ga izveli na svečanosti.

“Mreža škola” predstavlja novi oblik aktivnog sudjelovanja mladih u zaštiti prirode i okoliša s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovnih programa, kako u školama tako i u Parku prirode Učka, u skladu s ciljevima upravljanja zaštićenim područjem koji su propisani Zakonom o zaštiti prirode.

Program “Mreža škola” JU PP Učka edukativni je projekt koji se provodi od 2006. godine, a koji je uspostavljen kroz projekt “KAM” – Karst Associated Management, realiziran putem europske inicijative INTERREG III A: Program susjedstva Slovenija – Mađarska – Hrvatska 2004.-2006.

Uključivanje u program podrazumijeva aktivno sudjelovanje škola u raznim aktivnostima JU PP Učka čiji je cilj edukacija o prirodnim i kulturnim vrijednostima PP Učka te zaštiti prirode i okoliša, druženje u prirodi i razmjena iskustava umreženih škola, sudjelovanje u zaštitarskim aktivnostima u PP Učka te razvoj programa edukacije u PP Učka i programa u umreženim školama.

Tijekom 2013. godine u sklopu projekta realizirane su sljedeće aktivnosti:

  • Obilježavanje Međunarodnog dana planeta Zemlje;
  • Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH;
  • Sudjelovanje na manifestaciji “7. Učkarski sajam”;
  • Sudjelovanje na Prstenovačkom kampu Rovozna 2013.;
  • Obilježavanje Međunarodnog dana planina.

 

Stručne suradnice za edukaciju

Andrea Stojaković i Marta Blažević

 

(foto: Ivo Vidotto, Marin Aničić)

 

 

 

 

 

 

Skip to content