Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U subotu, 18. svibnja proslavit ćemo 25. rođendan Parka prirode Učka, cjelodnevnim programom za sve generacije. Događanje će se održati u i oko Centra za posjetitelje Poklon, čime ćemo obilježiti i treću godišnjicu njegovog otvaranja. Raznovrstan program započet će u 11 sati predstavom za djecu, „Pčelica Maja“, u izvedbi pulskog Teatra Naranča, a završit će jazz koncertom Elvisa Stanića & French Touch Tria na terasi Planinskog bara, koji se nalazi u sklopu CZP Poklon.

Posjetitelje očekuju i vođeni obilasci interpretacijskog postava CZP Poklon, uz snižene cijene ulaznica; šetnja novom edukativnom Stazom vila Učkarica; radionice za djecu te predavanje ”Što mi radimo? – 25 godina upravljanja zaštićenim područjem“, tijekom kojeg će posjetitelji dobiti bolji uvid u rad Javne ustanove Parka prirode Učka, u njezine osnovne zadaće i djelatnosti te saznati što zapravo znači zaštita prirode i kako se ona provodi.

 

U nastavku donosimo detaljan program i satnicu događanja:

11.00 – 11.45 sati // PREDSTAVA ZA DJECU @ CZP POKLON, 1. KAT

TEATAR NARANČA: „PČELICA MAJA“

Pčelica Maja baš kao svaka radoznala djevojčica čistog srca zakorači hrabro u svijet, da bi svakim novim danom otkrivala koliko je raznolik. Ona svakoga želi naučiti da u životu svemu treba pristupati bez predrasuda i da ne treba nikoga unaprijed osuđivati. Priča o Pčelici Maji naglašava kako sva živa bića treba poštovati, a te će poruke poslati i glumci ove predstave.

 

12.00 – 13.30 sati // VOĐENA ŠETNJA ZA DJECU I ODRASLE @ STAZA VILA UČKARICA

Edukativna Staza vila Učkarica prolazi šumama Ćićarije, a tijekom šetnje najmlađi posjetitelji Parka prirode Učka upoznaju i uče razlikovati vrste stabala, zaštićene životinjske vrste te imaju priliku zaviriti u svijet fantastičnih bića Učke i Ćićarije. U neposrednom kontaktu s prirodom upoznat će prirodne i kulturne vrijednosti ovog područja te steći uvid o važnosti očuvanja i zaštite prirode.

Okupljanje je u 12.00 sati ispred CZP Poklon. Staza je duga 3 km, a obilazak traje oko 1.5 sati. Staza nije zahtjevna te je pogodna za sve generacije.

 

12.00 – 12.45 i 13.00 – 13.45 sati // STRUČNO VOĐENJE INTERPRETACIJSKIM POSTAVOM @ CZP POKLON, PRIZEMLJE

Središnje mjesto Centra za posjetitelje Poklon je multimedijalni interpretacijski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije, što ih čini zanimljivim svim generacijama.

Uz stručno vodstvo djelatnika Parka prirode Učka imat ćete priliku pobliže upoznati značajke zbog kojih je ovo područje zaštićeno, čuti nešto više o zaštićenim vrstama flore i faune te o životu stanovnika Učke nekad i danas. Okupljanje je u 12.00 i 13.00 sati na recepciji CZP Poklon.

Stručno vođenje kroz interpretacijski postav je besplatno, a cijene ulaznica su snižene za 50%.

 

14.00 – 15.00 sati // RADIONICA ZA DJECU @ CZP POKLON, 1. KAT

U edukacijskom prostoru CZP Poklon održat će se radionice „Životinje Učke u svom prirodnom staništu“ i „Izradi svoj učkarski zvončić“.

Park prirode Učka dom je mnogim rijetkim i ugroženim životinjskim vrstama kao što su crni daždevnjak, sova ušara, velikouhi šišmiš, žuti mukač i brojne druge. Na radionici djeca će naučiti koje životinje žive na ovom zaštićenom području te će ih oblikovati od komadića filcane vune. Potom će ih, uporabom prirodnih materijala kao što su listovi, grančice, kamenčići i cvijeće, smjestiti u njihovo prirodno stanište.  O tome da Učka ne krije samo značajne životinjske vrste, bit će riječ na drugoj kreativnoj radionici gdje će djeca uporabom recikliranih materijala izraditi poseban učkarski stenoendem – učkarski zvončić, jedan od simbola Parka prirode Učka. Svoje rukotvorine djeca će poslije moći ponijeti kućama kao autentični suvenir.

Cilj ovih radionica je poučiti najmlađe posjetitelje o bioraznolikosti ovog prostora zbog čega je ovo područje i proglašeno Parkom prirode te o važnosti očuvanja njegove bogate prirodne baštine.

 

14.00 – 15.00 sati // PREDAVANJE @ CZP POKLON, 1. KAT

dr.sc. MARKO KLOBUČAR, stručni voditelj JU Park prirode Učka: „ŠTO MI RADIMO? – 25 GODINA UPRAVLJANJA ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM“

Područje planine Učke i dijela visoravni Ćićarije proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine, a vrijednosti zbog kojih je ovo područje zaštićeno poznate su već odavno. One leže u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Tome valja dodati bogata livadna i druga antropogena staništa na kojima nalazimo brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. Parkom prirode Učka upravlja istoimena javna ustanova, a njezin rad će u presjeku 25 godina dugog djelovanja predstaviti stručni voditelj u ustanovi, dr. sc. Marko Klobučar.

 

15.30 – 17.00 sati // KONCERT @ PLANINSKI BAR, TERASA

ELVIS STANIĆ & FRENCH TOUCH TRIO

Novi glazbeni projekt najnagrađivanijeg hrvatskog multiinstrumentalista, Elvisa Stanića, posvećen je harmonici, tangu, francuskoj šansoni i valceru. Kvartet iskusnih i vatrenih glazbenika energičnu, očaravajuću i nadahnutu glazbu kombinira u jedinstvenom zvuku harmonike, gitare i kontrabasa. Elvis Stanić i French Touch Trio publiku vode na šetnju pariškim ulicama, pozivaju na tango u Buenos Airesu, propitkuju južnoameričku senzualnost i neobuzdanu radost francuskog ´joie de vivre´. Njihova glazba pokazuje raznolikost, ali i vrhunsko umijeće umotano u elegantnu fuziju tanga, jazza i valcera.

U ugodnom ambijentu terase Planinskog bara, okruženoj bukovom šumom i u samom srcu Parka prirode Učka, nastupit će Elvis Stanić na harmonici; Spartaco Črnjarić na gitari, Darko Mihelić Boćo na kontrabasu i Andy Cech na bubnjevima.

 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

 

Tijekom rođendanskog vikenda, u subotu 18. svibnja i nedjelju 19. svibnja, cijene ulaznica za interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon bit će snižene za 50%.

Promotivne cijene ulaznica su sljedeće:

djeca do 7 godina i osobe s invaliditetom – gratis

djeca od 7 do 18 godina – 2,25 EUR

odrasli – 5 EUR

umirovljenici i studenti  –  3 EUR

djeca u organiziranom posjetu u grupi – 2 EUR

odrasli u organiziranom posjetu u grupi – 4,25 EUR

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content