Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Javna ustanova “Park prirode Učka” u suradnji s ornitolozima Udruge BIOM iz Zagreba od 17. kolovoza do 6. listopada 2013. organizira praćenje jesenske seobe ptica te paralelno s tim akciju prstenovanja u svrhu istraživanja migracije ptica preko područja Učke. U ornitološke mreže prstenovačkog kampa koji se već devetu godinu zaredom održava na južnom dijelu Učke u blizini lokve Rovozna ove godine uhvaćeno je oko 650 ptica, među kojima je, nakon prstenovanja, zabilježeno 35 različitih vrsta.

Ovogodišnji broj prstenovanih ptica puno je manji nego prethodnih godina, a razlog tome su vremenske neprilike, posebice jak vjetar. Ove godine je u nekoliko navrata viđena crna roda u preletu, no ona nije prstenovana. Radi se o vrsti rode koja se gnijezdi na području Europe, a strogo je zaštićena zavičajna svojta koja je u knjizi ugroženih vrsta svrstana u osjetljivu gnijezdeću populaciju. Prstenovano je i nekoliko zanimljivih vrsta poput vijoglava – vrste djetlića, zatim legnja – noćne grabljivice. Međutim, najčešće prstenovane ptice na ovom području su i dalje crvendać i šumski zviždak, objasnio je u petak, 20. rujna 2013., u ornitološkom kampu na Učki Vedran Lucić (ornitolog Udruge BIOM) okupljenoj djeci područne škole iz Veprinca i osnovne škole Viktor Car Emin iz Lovrana koja su s velikim zanimanjem pratila kako se prstenuju ptice.

Osim samog prstenovanja ptica koje je značajno zbog utvrđivanja njihove migracije, cilj ovog projekta je da se djeci osnovnoškolskog uzrasta približe aktivnosti koje se provode svake godine na području Parka. Tako su ove godine, uz djecu područne škole iz Veprinca, članicu Mreže škola Parka prirode Učka, prstenovački kamp posjetili i prvašići iz Lovrana, čija će škola uskoro postati članica Mreže škola te nadalje sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz zaštitu prirode. Posebna zahvala ide DVD-u Sisol na pomoći oko prijevoza učenika.

U ornitološkom kampu predstavljen je i novi dvojezični Vodič Parka prirode Učka u kojem su objedinjene najzanimljivije informacije o Parku, njegovom biljnom i životinjskom svijetu, staništima, kulturnoj baštini, poučnim stazama i najatraktivnijim lokalitetima. Vodič se može kupiti u prostorijama Javne ustanove “Park prirode Učka” i u info-centrima na Poklonu i Vojaku po cijeni od 55,00 kn.

(foto: JU “PP Učka”, Marin Aničić)

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content