Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Park prirode Učka je u subotu 19. svibnja 2018. godine sudjelovao na događanju koje se održalo u zagrebačkom Maksimiru prigodom Dana biološke raznolikosti. Brojna djeca, roditelji, zaljubljenici u prirodu i drugi posjetitelji imali su od 11 h do 17 h prigodu pobliže se upoznati sa svim hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, njihovim posebnostima i jedinstvenim ljepotama. Na  različite zanimljive načine posjetitelji su se tijekom događanja u Maksimiru mogli upoznati s različitim temama iz područja očuvanja prirode. Primjerice, vesele predstave i nagradne igre u prirodi razdragale su one najmlađe, kreativno osmišljena vođenja parkom i različite prirodoslovne radionice potaknuli su mlade na istraživanje svijeta oko sebe, a promidžba nacionalnih parkova i parkova prirode te drugi korisni, raspoloživi promidžbeni materijali nadahnuli su svih na usvajanje novih  navika s ciljem očuvanja prirodnoga bogatstva i jedinstvene hrvatske prirodne baštine.

 Događanje je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uz suorganizatore: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske vode, Zoo Zagreb, Udruga Biom, Hrvatsko ekološko društvo, Hrvatski prirodoslovni muzej, National Geographic Hrvatska, WWF i Zadruga Baltazar.

Program Dana biološke raznolikosti

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content