Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U subotu, 7. svibnja, u Parku prirode Učka obilježen je Dan planeta Zemlje i Dan ptica selica. U edukativno-zabavnom programu sudjelovalo je stotinjak uzvanika, mahom učenici škola članica Mreže škola Parka prirode Učka, PŠ Lupoglav i PŠ Veprinac, s obiteljima.

Prvi dio programa, posvećen Danu planete zemlje, obuhvatio je šetnju Land art stazom Stražica – Sapaćica, tijekom koje su prezentirane prirodne vrijednosti Ćićarije, suživot čovjeka i prirode te umjetnost u krajobrazu. Drugi dio programa odvijao se u Centru za posjetitelje Poklon. Biologinja Parka prirode Učka, Vesna Ahel održala je predavanje o bjeloglavim supovima „Posljednji letač s Kvarnera“, na kojem je goste upoznala s osnovnim značajkama ove vrste, njihovim ponašanjem i načinom života, s čimbenicima koji ih ugrožavaju i zbog kojih je sve manji broj supova prisutan na ovom području, kao i s potencijalnim rješenjima i načinima da se taj broj poveća, a poseban naglasak u tom je kontekstu stavljen na hranilište za supove u Parku prirode Učka.

Nakon predavanja uslijedio je zabavni dio, tijekom kojeg su djeca, u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon, igrala edukativne igre, poput „Supe, ne ljuti se“, a organiziran je i kviz o supovima, kao i foto point „Raširi krila“. Istovremeno, odrasli su se dodatno upoznali s prirodnom i kulturnom baštinom Parka prirode Učka i okolnog područja, tijekom vođene ture kroz interpretacijski postav.
Edukativna i zabavna subota na Poklonu završila je u veselom tonu, zajedničkim druženjem uz zakusku i glazbu.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content