Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska
Ovu web stranicu sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Ovu web stranicu sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
16. studenoga 2018.
Interreg SLO-HR „Prapovijesne gradine i etno-botanika za održivi turizam i ruralni razvoj – Od Krasa do Kvarnera (preko Brkina, Ćićarije i Istre) – KAŠTELIR“

 

interreg_si-hr_hr_rgb_3

 

U srijedu, 7. studenog u Štanjelu (SLO) održano je svečano predstavljanje projekta „Prapovijesne gradine i etno-botanika za održivi turizam i ruralni razvoj – Od Krasa do Kvarnera (preko Brkina, Ćićarije i Istre) – KAŠTELIR“.

Prvog Dana Kaštelira u Štanjelu pedesetak sudionika skupa iz Slovenije i Hrvatske potpisalo je pismo namjere za uspostavljanje prekograničnog konzorcija za kaštelire (gradine), a projektni tim održao je svoj prvi sastanak.
KAŠTELIR, Program Projekta suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska provode Općina Komen, kao vodeći partner te projektni partneri Općina Izola, Sveučilište u Mariboru, Institut IRRIS, Istarska županija, Općina Lanišće, Grad Mali Lošinj, Javna ustanova „Park prirode Učka“ te Javni zavod Komenski kras.
Projekt KAŠTELIR aktivno se provodi od 1.10.2018. Okosnica projekta su ostaci gradina (kaštelira), pomalo zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnih razdoblja – brončanog i željenog doba (2. i 1. tisućljeće pr. n. e.). Iznenađujuća gustoća gradina na širem području Primorske, Istre i Kvarnera dokaz je o zajedničkim prirodnim vrijednostima, zajedničkoj povijesti te homogenosti tog područja kroz prapovijest. Zarastanjem gradina, iseljavanjem lokalnog stanovništva, gubitkom tradicije i povezanosti s drevnom prošlošću, izgubilo se i znanje o tada rastućim biljkama na tom području te o njihovom korištenju.
Glavna namjera projekta KAŠTELIR aktivno je očuvanje baštine gradina preko njihovog vrednovanja, zaštite, revitalizacije i promocije uporabom neinvazivnih pristupa koji se temelje na suvremenoj informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji. Projektom se želi predstaviti tadašnji način života – uz pomoć tradicionalne upotrebe samoniklog bilja (etnobotanika) te uzgoja starih sorti biljaka (botanika i etnobotanika) i oživjeti drevnu povezanost ljudi s biljkama te uključiti spomenutu kulturnu i prirodnu baštinu u inovativnu održivu turističku ponudu. U skladu s modernim vremenom, baština će biti predstavljena na način koji će služiti održivom prekograničnom turizmu, ruralnom razvoju i održivom upravljanju okolišem.

Javna ustanova ”Park prirode Učka” kroz ovaj projekt nastoji ostvariti nekoliko svojih ciljeva, a to je prvenstveno potpora lokalnoj zajednici, posebno nerazvijenom i depopuliranom području Ćićarije, zatim istražiti mogućnosti uzgoja i komercijalne uporabe ljekovitih i drugih biljaka koje su ili zakonom zaštićene ili se više ne uzgajaju i time nedostupne stanovništvu. Kao rezultat, želimo stečena iskustva i saznanja u uzgoju ovih biljaka prenijeti zainteresiranim lokalnim žiteljima, stvoriti mogućnosti za razvoj dodatne privredne grane i u konačnici zadržati stanovništvo na ovim prostorima, a i kroz ponudu tradicijskih proizvoda potaknuti razvoj turizma.

 

 

Partneri projekta KAŠTELIR

Vodeći partner:
– Općina Komen, Slovenija
Projektni partneri:
– Općina Izola, Slovenija
– Sveučilište u Mariboru (UM) – Prirodoslovno-matematički fakultet te Filozofski fakultet, Maribor, Slovenija
– IRRIS – Institut za istraživanja, razvoj i strategije društva, kulture i okoliša, Kopar, Slovenija
– Javni zavod Komenski Kras, Štanjel, Slovenija
– Istarska županija, Hrvatska
– Grad Mali Lošinj, Hrvatska
– Općina Lanišće, Hrvatska
– Javna ustanova „Park prirode Učka“, Hrvatska
Pridruženi partneri (svi iz Slovenije):
– Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Ljubljana
– Pokrajinski muzej Kopar
– Javni zavod Park Škocjanske jame
– Turističko ugostiteljska komora Slovenije, Ljubljana
– Gradska općina Kopar
– Općina Ilirska Bistrica
– Općina Hrpelje – Kozina
– Općina Divača
– Općina Pivka
– Zavod Krasen Kras, Gorjasko

• Prioritetna os programa: Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa
• Specifični cilj programskog prioriteta: Aktivna zaštita baštine održivim turizmom
Trajanje projekta: 30 mjeseci od 1.10.2018.
Vrijednost projekta: 1.416.321,03 EUR

Kontakti i informacije
Astrid Prašnikar
Voditelj projekta KAŠTELIR
M +386 (0)51 489 373
E info@kastelir.eu

više o projektu:

www.komen.si/projekt_kastelir/

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content