Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U Parku prirode Učka (Centar za posjetitelje Poklon) u subotu, 30 travnja 2022. godine, s početkom u 12.00 sati, obilježit će se Međunarodni dan jazza. Na terasi Planinskog bara zasvirat će Elvis Stanić Accordion Project, kojeg čine glazbenici Elvis Stanić, Spartaco Črnjarić i Darko Mihelić Boćo.

Međunarodni dan jazza obilježava se svake godine 30. travnja, s ciljem popularizacije i promocije umjetnosti jazza te podizanja svijesti o njegovom porijeklu i utjecaju, kao i važnoj ulozi u postizanju zajedništva, dijaloga i bolje suradnje te sredstva komunikacije koje nadilazi razlike.

Od proglašenja 30. travnja Međunarodnim danom jazza, 2011. godine, ovaj se dan obilježava i u Hrvatskoj, a od 2014. godine diljem Primorsko-goranske županije tim se povodom održavaju različiti jazz programu u organizaciji Hrvatske glazbene unije PGŽ, Podružnica 3 – Rijeka.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana jazza u Primorsko-goranskoj županiji je „JAZZ obojen zeleno/plavo/žuto“. Zelenu boju predstavlja planina Učka, a u samom srcu parka prirode, na Poklonu, zasvirat će poznati jazz glazbenici, okupljeni u Elvis Stanić Accordion Project.

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. U accordion projektu Elvisu se pridružuju gitarist i skladatelj Spartaco Črnjarić te kontrabasist Darko Mihelić Boćo, s kojima će predstaviti novi projekt „Jazz, woods & accordion“.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content