Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dana 7. prosinca 2018. godine Park prirode Učka organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana planina u prostorijama Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Planine su nas i ove godine, kao nepresušni izvor nadahnuća i zanimljivih znanstvenih spoznaja, oduševile bogatstvom svojega biljnoga svijeta.

Na prigodnoj radionici sudjelovali su učenici iz područnih škola u Lupoglavu i Veprincu, koji su se pobliže upoznali s aromatičnim biljem koje raste na Učki i Ćićariji. Budući da rasprostranjenost biljnih vrsta ovisi o nadmorskoj visini, na različitim visinskim dijelovima Učke i Ćićarije rastu različite aromatične biljke. U uvodnom dijelu radionice učenici su se upoznali s nazivima i izgledom biljaka i njihovim temeljnim značajkama, nakon čega su pristupili samostalnom prepoznavanju pojedinih primjeraka aromatičnih biljaka koje su smještali u uložnice s njihovim hrvatskim i latinskim nazivom koje su bile postavljene na posebnom plakatu.

Na kraju ove poučne i zabavne radionice učenici su se zasladili uvarkom od primorskog vrijeska, koji je bio jedna od predstavljenih aromatičnih biljaka. Na završetku događanja, svi su se sudionici preselili u maleni botanički vrt smješten ispred zgrade muzeja kako bi prepoznate biljke vidjeli i uživo.

 

 Planine su važne, planine su lijepe, čuvajmo ih! 😀

Foto: JU PP Učka

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content