Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Tradicijsko događanje u Parku prirode Učka – ovogodišnji „XI Učkarski samanj“, održano je u nedjelju, 3. rujna 2017. godine u srcu parka, na prijevoju Poklȍn. Sajam, koji je u desetljeće svojega postojanja postao poznat u Primorju i Središnjoj Istri, održan je ove godine unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima privukavši više tisuća posjetitelja. Kao događanje širokog raspona, u prodajnom je dijelu obuhvatio gotovo 40 malih obiteljskih gospodarstava i obrtnika iz okolice parka, koji su svoje raznovrsne prirodne i ekološke proizvode, odjevne predmete i obuću, prirodnu kozmetiku, jedinstvene ukrasne i druge uporabne predmete nudili domaćim i inozemnim posjetiteljima.

Na izložbenom dijelu sajma pažnju je plijenila etnološka zbirka lovranšćine, izložba izvornih glazbala, lončarskih predmeta izrađenih na kolu, filcane vune s motivima Vinodolskog zakonika i glagoljske baštine te jedinstvena izložba gljiva. Štoviše, s posebnim se zanimanjem pratilo neposrednu izradu predmeta od kovanoga željeza i obradu kamena, u kojoj su se posjetitelji mogli i sami okušati.

Tor s izvornim pasminama domaćih životinja – boškarinom, istarskim magarcem, ovcom pramenkom i kravama je, kao i uvijek, oduševljavao velike i male.

Zabavno-poučni dječji program na otvorenom je djeci kroz predstavu „Ključarica“ ukazao na važnost brige o prirodi, a maštovita radionica „Biljke i životinje učkarskoga kraja“ ih je upoznala s Učkinim zaštićenim živim svijetom. Crtice iz težačkoga života Učkara i Ćića u prošlom stoljeću i primjeri njihove životne mudrosti pobudili su u predavanju „Kontraband preko Učke“ zanimanje javnosti za poviješću ovoga kraja. U predavanju s degustacijom „Primorski trsi i vina – nekad i danas“ otkrila se posebnost gotovo izumrlih izvornih sorti vinove loze i lijepi uspjeh u njihovu očuvanju. Sljedbenici zdravoga načina življenja mogli su se na radionici s degustacijom „Sirova biljna ishrana“ uvjeriti u izvrsnost svježih biljnih pripravaka i savjetovati se o njihovoj korisnosti.

Kulturno-zabavni program lakim su notama protkali klapa Mirakul, Trio Asi, Anelidi i Vesna Nežić-Ružić uz vodstvo Marija Lipovšeka-Battifiace, a za umjetnički se dojam, uz zvuke dragih nam sopila, pobrinula udruga „Tinta 910” i pobjednici umjetničkog natjecanja „Učka mi se!”.

Na sajam se moglo stići besplatno, izvanrednom autobusnom linijom Opatija-Poklon, koja je prometovala cijeloga dana, osobnim automobilom uz sniženu cijenu tunelarine koju je omogućila tvrtka „BINA-Istra“ ili pješice, planinarskim pohodom iz Lignja ili Opatije u organizaciji PD Knezgrad i PD Opatija.

Bogata ugostiteljska ponuda domaćih jela i pića i ugodno raspoloženje pridonijeli su sveopćem uspjehu ovogodišnje vesele rujanske zabave na otvorenom – „XI Učkarskomu samnju°.

Vidimo se i dogodine!

 

 

Ostale objave

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content