Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Nova planinarska obilaznica “Po vrhovima Učke i Ćićarije” bit će otvorena otvorena u subotu, 27. studenoga, u sklopu dvodnevnog događanja tijekom kojeg će se organizirati prigodne ture do nekih od vrhova obilaznice. Okupljanje je u 9 sati ispred Planinarskog doma “Poklon”.

Obilaznica “Po vrhovima Učke i Ćićarije” uspostavljena je povodom 70. obljetnice Planinarsko društvo “Opatija” te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri. Obilaznica je točkasta (14 obveznih i 2 neobvezne kontrolne točke) te nema zadanu trasu. Obuhvaća 9 vrhova na Učki i 6 vrhova na Ćićariji te PD “Poklon”, koji je ujedno polazna točka obilaznice.

Jedan je od ciljeva obilaznice je i označavanje novih puteva i vrhova (Šebrn, Maj, Balin), kao i oživljavanje starih vrhova i staza, koje su nekad bile markirane, ali su odavno zapuštene (grebenski put Vrata-Suhi vrh, vrh Plas i vidikovac Krog).

Staze do kontrolnih točaka pogodne su za jednodnevne planinarske izlete, a nova obilaznica “Po vrhovima Učke i Ćićarije” bit će dostupna i na mobilnim telefonima putem aplikacije Hrvatskog planinarskog saveza – eHPS.

Kontrolne točke:

⭕️ KROG – vidikovac,

⭕️ PLAS – vrh,

⭕️ VOJAK – najviši vrh Učke,

⭕️ SUHI VRH – vrh,

⭕️ MAJ – vrh,

⭕️ BALIN – vrh,

⭕️ GRNJAČ – vrh,

⭕️ GORICA – vrh,

⭕️ LUŽINSKI BREG – vrh,

⭕️ OŠALJ VRH – vrh,

⭕️ MALI PLANIK – vrh,

⭕️ VELIKI PLANIK – najviši vrh Ćićarije,

⭕️ ŠEBRN – vrh,

⭕️ BRLOŽNIK – vrh,

⭕️ PLAŠĆENICA – grebenska staza i vidikovac

⭕️ PLANINARSKI DOM “POKLON”

 

Ostale objave

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content