Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U subotu, 2. travnja 2022. godine, u središtu Parka prirode Učka, u Centru za posjetitelje Poklon, predstavljen je novi projekt arhitekta Ivana Juretića – planinarsko sklonište i promatračnica za ptice „Izvaljeno jaje u gnijezdu“.

Riječki arhitekt Ivan Juretić u proteklih je nekoliko godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Novi projekt Ivana Juretića smješten je u Park prirode Učka, na slikoviti travnati planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru.
Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za višestruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi.
Arhitektura novog skloništa nadovezat će se na spomenute teme. Objekt ovoidne forme zamišljen je kao skladno uklopljen u pejsaž, a sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje. Sklonište, manji objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, pruža dobru zaštitu od meteo uvjeta, kiše i jakog vjetra te omogućava siguran zaklon. Biti će realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice, na događanju je predstavio autor, arhitekt Ivan Juretić. Događanju su prisustvovali predstavnici sudionika u projektu: Javne ustanove Park prirode Učka, Hrvatskog planinarskog saveza, VELUX Grupe, Istarskog planinarskog saveza i Općine Mošćenička Draga te članovi Planinarskog društva „Elektroistra“, koje će preuzeti brigu o objektu i njegovom održavanju nakon izgradnje. Uz predstavljanje projekta, događanje je obuhvatilo ornitološku radionicu „Iz ptičje perspektive“, pod vodstvom Ive Šoštarić iz Udruge BIOM. Udruga BIOM uključit će se u projekt izradom edukativnih i informativnih materijala te će održati predavanja i stručne radionice iz područja ornitologije. Na završetku događanja, plesnu točku su izvele polaznice Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, također sudionici u projektu, koji će vod vodstvom koreografkinje Kate Foley izraditi koreografiju inspiriranu temom skloništa te promotivni spot projekta.

Gradnja i postavljanje skloništa trajat će oko godinu dana, završetak projekta i otvaranje skloništa za javnost planirano je u svibnju 2023. godine. Projekt vrijedan oko 1.700.000 kuna odabran je, među drugim prijavljenim projektima, na natječaju Zaklade zaposlenika Grupe VKR iz Danske te će u potpunosti biti financiran sredstvima zaklade.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content