Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U dvorani opatijske Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin”, u petak je održano predavanje Biospeleologija i podzemlje Učke, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka i Udruge studenata biologije – BIUS. Predavanje je održala Dora Kermek, članica Udruge BIUS i studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Na predavanju je prezentirana je biospeleologija znanstvena grana koja se bavi proučavanjem podzemnih staništa, organizama koje ih nastanjuju i njihovih međusobnih odnosa. Iako većinu Hrvatske prekriva krški reljef prepun špilja, jama i kaverna, većina podzemlja, kao i organizmi koji tamo žive, nisu istraženi.

Studentski projekt „Podzemlje Učke 2022.“ pokrenut je ponajviše kako bi se obogatila znanja o podzemnoj fauni Republike Hrvatske. Pomoću prikupljenih podataka o skupinama i vrstama beskralježnjaka koji obitavaju u posjećenim špiljama i jamama Parka prirode Učka moći će se odrediti njihova rasprostranjenost i raznolikost. Osim prikupljanja znanstvenih podataka, kroz ovaj projekt se educiraju mladi biospeleolozi za terenski i laboratorijski rad potreban za provođenje znanstvenih istraživanja. Kroz edukativna predavanja za škole i širu javnost, ističe se važnost očuvanja prirode i prirodnih resursa s naglaskom na podzemna staništa. Projekt je financiran od strane Studentskog centra u Zagrebu, Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog zbora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Na predavanju su također predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja, u sklopu navedenog projekta. Tijekom terenskog istraživanja istraženo je 10 špilja i jedna jama u neposrednoj blizini i na prostoru Parka prirode Učka. Konačni je rezultat stvaranje vrijedne biospeleološke zbirke.

„Kako bi se podaci upotpunili, istraživanje se nastavlja i iduće godine kroz projekt Podzemlje Učke i Ćićarije 2023.“, koje će provesti Sekcija za biospeleologiju Udruge studenata biologije – BIUS u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka, Hrvatskim biospeleološkim društvom i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu.“, najavila je Kermek.

Podzemna staništa jedna su od najznačajnijih prirodnih posebnosti Hrvatske. Obilježena su nedostatkom svjetla, relativno malom količinom hrane, vrlo visokom relativnom vlažnošću, relativno stabilnom temperaturom zraka i vode. Ovakve posebnosti dovele su do razvoja sasvim drugačijih prilagodba kod životinja pa se zbog toga u mnogočemu razlikuju od onih koje žive u nadzemnim staništima. Iz tog razloga biospeleološka istraživanja i ovakvi projekti iznimno su važni za prikupljanje podataka o podzemnoj flori i fauni, kako na području Parka prirode Učka, tako i u ostatku Hrvatske.

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content