Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U dvorani opatijske Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin”, u petak, 2. prosinca, u 18.30 sati, održat će se predavanje Biospeleologija i podzemlje Učke. Predavanje organiziraju Javna ustanova Park prirode Učka i Udruga studenata biologije – BIUS.

Veliki dio teritorija Hrvatske čini krški reljef, specifičan porozni teren bogat raznolikim podzemnim oblicima. Međutim, većina hrvatskog krškog podzemlja je još uvijek nedovoljno istražena, posebice u smislu organizama koji tu obitavaju.

Sekcija za biospeleologiju Udruge BIUS provodi terenska istraživanja, s ciljem popisivanja skupina i vrsta beskralježnjaka u odabranim špiljama i jamama na području Parka prirode Učka ili u njegovoj neposrednoj blizini. Biospeleološki je istraženo 11 speleoloških objekata (10 špilja i 1 jama). Ručno je sakupljena kopnena i vodena podzemna fauna. Na svim su lokalitetima mjereni mikroklimatski parametri te su fotografirani ulazi u objekte, unutrašnjost objekata i fauna. Zatim će biti napravljena komparativna analiza svih istraženih lokaliteta u odnosu na ranije prikupljene podatke. Ovo je ujedno bila prilika za edukaciju i osposobljavanje mladih biospeleologa za budući terenski i laboratorijski rad u provedbi znanstvenih istraživanja.

Na predavanju će biti predstavljen dosadašnji tijek istraživanja, a odgovore na pitanja poput „Koje su boje životinje u mraku?“, „Gdje se kriju ključevi dugovječnosti?“ te „Kako izgleda biospeleološki teren i istraživanje?“, kao i više informacija o prilagodbi životinja na ekstremni špiljski okoliš, ugrozama koje prijete podzemnim krškim staništima i kako ih spriječiti, otkrit će Dora Kermek, članica Udruge studenata biologije – BIUS i studentica zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content