Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U četvrtak, 5. listopada u 18 sati,
u Centar za posjetitelje Poklon stiže Goran Šafarek,
biolog, fotograf i snimatelj, autor knjiga, istraživač i avanturist, koji će održati
predavanje ”Divlja priroda Hrvatske”.

Hrvatska je zemlja izuzetno bogate prirode. Iako male površine, reljefno je raznolika – od velikih panonskih rijeka koje se izlijevaju u svoja prostrana poplavna područja, brdovitog središnjeg prostora s brojnim nizinama, preko bujno obraslih zelenih planina Gorskog kotara, visoravni s krškim poljima i ponornicama, te strmih i često surovih obalnih planina i divljih kanjona s blještavim slapovima rijeka koje se ulijevaju u modro Jadransko more, do stjenovite obale koja se svrstava među najljepše na svijetu.

Na predavanju ”Divlja priroda Hrvatske”, otkriti ćemo dio tih blaga, ali i saznati više informacija o biološkim vrijednostima, važnosti i bogatstvu bioraznolikosti.

Goran Šafarek tijekom svoje bogate i raznovrsne karijere sudjelovao je na brojnim znanstvenim i stručnim projektima, pod vodstvom organizacija poput WWF-a i UNDP-a. Autor je nekoliko samostalnih fotografskih izložbi, objavio je preko sto članaka u različitim časopisima te je sudjelovao u brojnim istraživačkim ekspedicijama. Izdao je više knjiga prirodne tematike, među kojima Rijeke Hrvatske, Životinje Hrvatske, Priroda Hrvatske, Vodena blaga Hrvatske, Divlja priroda Hrvatske…, a autor je i nekoliko zapaženih dokumentarnih filmova.

Predavanje ”Divlja priroda Hrvatske” Gorana Šafareka, drugo je predavanje u ciklusu Znanost na Poklonu, u sklopu kojeg vas ove jeseni očekuju i druga zanimljiva znanstveno-popularna predavanja. Slijedi nam Korado Korlević, koji će već 27. listopada govoriti o klimatskim promjenama.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content