Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U četvrtak, 18. svibnja, održana je radionica obnove lokvi za djelatnike Parka prirode Učka. Svoja iskustva na kartiranju lokvi u zaštićenim prostorima, procjeni njihovog stanja i provedbi obnove više krških lokvi i bunara na Dinari podijelili su Mislav Tovarac iz udruge Dragodid i Tomislav Sotinac iz sinjskog ureda udruge BIOM.

Krške lokve su dragocjeni ekosustavi koji osiguravaju život mnoštva vrsta u prirodnom okolišu, djeluju blagotvorno u sprječavanju erozije plodnog tla, osiguravaju izvor pitke vode za žednu stoku i divljač. Lokve su središta bioraznolikosti i djeluju poput malih oaza usred surovog krškog kamenjara.

Nakon teorijskog dijela, koje je održano u Centru za posjetitelje Poklon, obišli smo nekoliko vrijednih lokaliteta na Učki, kojima je potrebna obnova i održavanje. Obnova treba ići u smjeru ručnog uklanjanja raslinja u okolišu pojedinih lokvi, sve kako bi se usporio i spriječio proces njihovog zaraštanja i postepenog nestajanja. Po potrebi je na pojedinim lokvama nužno provesti uklanjanje mulja, uz njegovo odlaganje u neposrednoj blizini lokve, kako bi svi zaostali živi organizimi imali priliku migrirati natrag u lokvu. Uz pojedine lokve treba obnoviti i učvrstiti kamene potporne nasipe i odvodne kanale te po potrebi postaviti edukativne panoe s porukama o važnosti očuvanja vode u kršu, sve s ciljem očuvanja mnoštva vrsta čiji opstanak ovisi o prisustvu vode.

Također je potrebno znati da krške lokve nisu mjesto za odlaganje kornjača, gambuzija, zlatnih ribica i sl., kako se postojeći ekosustav ne bi narušio unošenjem stranih vrsta.

Lokve u kršu treba obnavljati i održavati pažljivo, ako je moguće bez korištenja mehanizacije, uz podršku lokalnih ljudi koji znaju njihovu vrijednost.

Provedena radionica dio je projekta Still Water Revival – Obnova i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina na Mediteranu, koji se provodi uz financijsku podršku zaklade DIMFE – Donatorske incijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content