Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U cilju upoznavanja i popularizacije tehnika digitalnog topografskog snimanja (korištenje digitalnih crtaćih uređaja i DistoX-a) među širom speleološkom javnosti, 19. i 20. veljače 2022. godine, održat će se Seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi. Seminar organiziraju SU Estavela i SO Velebit, uz pomoć predavača iz SO Željezničar te pod pokroviteljstvom Hrvatskog speleološkog saveza, Komisije za speleologiju HPS-a i Javne ustanove “Park prirode Učka”.

Seminar će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio se održava u Domu za mlade Lovranska Draga, a predavanja obuhvaćaju teme:
● uvod u digitalno topo. snimanje i usporedba s klasičnim tehnikama,
● predstavljanje i korištenje digitalnih uređaja (DistoX, PDA-ovi, tableti i sl.),
● osnove korištenja software-a (PocketTopo i TopoDroid) i
● obrada podataka dobivenih digitalnim snimanjem.

U praktičnom dijelu posjetit će se špilja Oporovina, u kojoj će biti isprobane tehnike digitalnog crtanja te prezentirana kalibracija DistoX-a.

Prijevoz do špilje je vlastiti, a špilja je udaljena 10 min vožnje od Lovranske Drage.

Seminar je namijenjen svim iskusnim crtačima koji bi željeli upoznati ili usavršiti tehnike digitalnog topografskog snimanja. Seminar je za polaznike besplatan, a osiguran je lunch paket i večera prvog dana seminara. Smještaj je osiguran u domu za mlade u Lovranskoj Dragi. Preporuka je da polaznik ili manja grupa polaznika ponese svoj set za digitalno topo. snimanje (DistoX + PDA ili android uređaj), prijenosno računalo sa instaliranim programima za obradu podataka drugi dan seminara (PocketTopo i Speleoliti) te produžne kabele, za svaki slučaj.

VAŽNO! Broj polaznika je ograničen (20), a rok prijave je nedjelja 13.02. Maksimalan broj polaznika po udruzi je 3, stoga molimo da se prijave sudionika vrše u dogovoru sa pročelnicima/predsjednicima.

Obavezna COVID potvrda – prema važećim epidemiološkim mjerama te sukladno odluci koja je donesena na sjednici IO KS HPS održane 12. rujna 2021. godine u Gospiću, za prisustvovanje na seminaru potrebno je imati važeću COVID potvrdu.

Prijave na seminar ispunjavaju se na Google obrascu

Detaljnije informacije i plan rada biti će poslani polaznicima na e-mail adrese prije seminara.

Napomena: Organizator zadržava pravo izmjene programa. Sve aktivnosti održavat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content