Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U Centru za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije, u Šapjanama, 18. i 19. travnja, održan je dvodnevni program provođenja demonstracijskog pilota u sklopu EU projekta SILVANUS. Ovaj projekt u koji je uključen 49 partnera ima za cilj stvoriti platformu za upravljanje šumskim požarima koji su sve veća globalna prijetnja. Ekstremni klimatski uvjeti stvorili su plodno tlo za sve ranije pojave požara, kao i za sve dulje trajanje požarne sezone koju obilježavaju šumski požari koji zbog svoje siline predstavljaju sve veći rizik.

Prvi dan, u utorak, 18. travnja, Javna ustanova Park prirode Učka prezentirala je vlastiti sustav protupožarne zaštite u Parku prirode Učka, kao dio nacionalnog programa aktivnosti. Prezentirana su oprema (nadzor terena uz pomoć protupožarne optičke kamere sa vrha Vojak), korištenje protupožarnog vozila, djelovanje tima čuvara prirode te procedure u slučaju požara.

Drugi dan, u srijedu, 19. travnja demonstrirano je gašenje šumskog požara uz pomoć zemaljskih i zračnih snaga, korištenje video nadzora i dronova te gašenje požara uz pomoć robota, a posebno je u vježbi izdvojena važnost korištenja suvremenih satelitskih komunikacijskih sustava. Vježba je imala za svrhu provjeru djelovanja vatrogasnih postrojbi na otvorenom prostoru, primjenu različitih taktičkih pristupa kod gašenja požara, provjeru funkcioniranja sustava veza kao i sagledavanje te praktičnu provjeru i upotrebu prometnica iz više pravaca djelovanja.

 

Više o projektu

Projekt SILVANUS planira pružiti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanka i širenja požara raslinja. Platforma će udovoljiti zahtjevima učinkovitog korištenja resursa i pružiti zaštitu od prijetnji požara raslinja na koje se nailazi globalno. Projekt će uspostaviti sinergiju između zaštite okoliša; stručnjaka za tehnologiju i društvene znanosti za jačanje sposobnosti regionalnih i nacionalnih vlasti da nadgledaju šumske resurse, procjenjuju biološku raznolikost, generiraju preciznije pokazatelje rizika od požara i promiču sigurnosne propise među građanima kroz kampanje podizanja svijesti.

Službena stranica projekta: silvanus-project.eu

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content