Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Tradicionalni međunarodni volonterski kamp Petrebišća XIII. održan je na Učki u razdoblju od 30. srpnja – 7. kolovoza 2022. godine. Kamp kojem je cilj savladavanje vještine tradicijske suhozidne gradnje i promicanje obnove kulturne ruralne baštine primorskog zaleđa, održao se i ove godine u pastirskom selištu Petrebišća, u organizaciji Udruge Dragodid i Javne ustanove Park prirode Učka.

U slikovitom, nažalost već više decenija napuštenom ljetnom selištu, okupila se i ovoga ljeta povelika skupina zaljubljenika i znalaca gradnje i oblikovanja ruralnog života u kamenu, sve uz dosljednu podršku općine Mošćenička Draga. 40-ak volontera iz Hrvatske, Francuske i SAD-a posvetili su nekoliko dana učenju i/ili usavršavanju sad već gotovo zaboravljene vještine suhozidne gradnje, a sve u kontekstu želje da se život vrati u napuštena sela primorskog zaleđa. Za Park prirode Učka to bi značilo revitaliziranje dragocjenog tradicijskog naslijeđa, ali također i pretpostavku očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti zaštićenog prirodnog prostora.

Kamp je ove godine bio izrazitije tematski usmjeren na rad s kamenim pločama i pokrivanje krova, odnosno preslagivanje starih krovova. Za tu je svrhu bio izrađen poligon za učenje i vježbanje tehnike pokrivanja krovišta. Također se nastavilo s popravkom zidova pojedinih nedovršenih kamenih kućica, obnovom suhozida uz seoske puteve te uklanjanje vegetacijskog obrasta oko pojedinih kućica u selu.

Sudionici su svake večeri pratili različita tematska predavanja: o samom fenomenu suhozidne graditeljske baštine, o njegovom istraživanju i edukaciji kroz građanski angažman, o različitim suhozidnim strukturama i konstrukcijama, o vrijednim krškim lokvama te o karakteristikama zaštićenog prostora Parka prirode i važnosti njegovog očuvanja. Žustre diskusije su znale potrajati do dugo u noć.

Ova lijepa tradicija volonterskih kampova suhozidne gradnje u Parku prirode Učka, koja je smisleno podržana angažmanom, interesom i aktivnim sudjelovanje stručnjaka, svakako poziva na ozbiljno promišljanje mogućnosti obnove i oživljavanja tradicijske graditeljske i kulturne baštine jadranskog zaleđa. Osim što je usmjerena na očuvanje baštine učkarskoga kraja, svojim primjerom poziva na oblikovanje konkretnih rješenja za daljnji razvoj ruralne kulture i arhitekture 21. stoljeća.

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content