Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Šušnjevica, 8. studenog 2019. – U sklopu EU sufinanciranog projekta Učka 360˚ u zgradi škole u Šušnjevici otvoren je Interpretacijski centar „Vlaški puti“, koji je osmišljen kao mjesto na kojem će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik. Interpretacijski centar je, uz Centar za posjetitelje Poklon te volontersko-informacijske centre u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi, ključni infrastrukturni zahvat u sklopu projekta, a realizirala ga je Općina Kršan koja je, uz Javnu ustanovu Park prirode Učka i Udrugu BIOM, partner na provedbi projekta Učka 360˚.

Vlaški, odnosno tzv. istrorumunjski jezik lokalno je blago, ali i zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske, s obzirom da je došlo do prekida prirodnog prijenosa s roditelja na djecu, čime je ovaj jezik postao visoko ugrožen. Stoga vjerujem kako će ovaj Interpretacijski centar pridonijeti očuvanju vlaškog jezika i to kroz zanimljive edukativne radionice te različite publikacije sa zavičajnom tematikom“, istaknuo je Valdi Runko, načelnik Općine Kršan.

 

Autori Interpretacijskog centra, koji će uz Mediateku i tematske staze „Putevima kontrabanda“ biti temelj budućeg Ekomuzeja „Vlaški puti“, su Viviana Brkarić, Tamara Nikolić Đerić i Valter Stojšić. Duž cijelog poda Interpretacijskog centra izrađena je interpretacijska grafika karte Šušnjevice i okolice u dekorativnom premazu na bazi poliuretan smole, s toponimima i nazivima mjesta na vlaškom i hrvatskom jeziku, koju je izradio dizajner i ilustrator Valter Stojšić. Dodatno, ispred muzeja je napravljena i sjenica inspirirana tradicionalnim istarskim sjenikom „tettoiom“ ili „trtojom“, koja se sastojala od četiri drvena stupa pokrivena slamom od raži (šegale) te je služila za spremanje sijena i slame, a u sklopu Ekomuzeja danas služi za održavanje edukativnih radionica.

U Mediateci će svi zainteresirani moći pretraživati građu na vlaškom i žejanskom jeziku, digitalizirane publikacije o jeziku i jezičnoj zajednici te publikacije sa zavičajnom tematikom, dok će se kroz tematske staze „Putevima kontrabanda“ ispričati priča o krijumčarenju koje se tridesetih godina prošlog stoljeća odvijalo na području Parka prirode Učka“, pojasnila je Viviana Brkarić, jedna od autorica Interpretacijskog centra.

Ukupna vrijednost Projekta Učka 360˚ je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok  su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri na provedbi projekta.

Cilj svih aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta Učka 360˚ jest povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka te unaprijediti kapacitete Ustanove, s ciljem podizanja razine znanja posjetitelja i lokalnog stanovništva o Parku i potrebi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti, a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Sve aktivnosti planirane su tako da daju dodanu vrijednost lokalnoj zajednici pa vjerujem kako će Interpretacijski centar, kao ključni dio budućeg Ekomuzeja, postati kulturno-edukativno središte ovog kraja, s utjecajem na razvoj kulturnog i ruralnog turizma“, zaključio je Egon Vasilić, ravnatelj JU PP Učka.

Svečanom otvorenju Interpretacijskog centra „Vlaški puti“ prisustvovali su Nj. E. Constantin-Mihail Grigorie, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Rumunjske te ministar savjetnik Narcis Daniel Seiceanu, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain sa savjetnicom direktora Ljiljanom Bukovec, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko te brojni drugi uzvanici s lokalne, regionalne i nacionalne razine.

Događanje su prigodnim nastupom zaokružili članovi KUD-a Ivan Fonović Zlatela te djeca polaznici Jezične igraonice Puljići i OŠ Ivan Goran Kovačić.

Učka 360 - Otvorenje interpretacijskog centra Vlaški puti (1) Učka 360 - Otvorenje interpretacijskog centra Vlaški puti (5) Učka 360 - Otvorenje interpretacijskog centra Vlaški puti (3)

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content