Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U Parku prirode Učka, u subotu, 22. travnja, obilježen je Dan planeta Zemlje. U sklopu projekta Still Water Revival – obnavljanje i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina u Mediteranu, organiziran je prigodan program pod nazivom „Kako se ne bojati divljine“, namijenjen učenicima, roditeljima i učiteljima škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Projekt se provodi uz financijsku podršku DIMFE – Donatorske incijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu (Donors Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems).

Pod vodstvom entomologa i herpetologa Tonija Korena iz strukovne Udruge Hyla, djeca su učila o poruci koju promiče Dan planeta Zemlje, sve kako bi postali svjesniji bioraznolikosti koja ih okružuje, a koja je nažalost u trajnom opadanju. Polaznici su tako saznali koja je uloga čovjeka u sve ubrzanijem gubitku vrsta i njihovih staništa, narušavanju ljepote krajobraza te slabljenju stabilnosti ekoloških sustava i njihovih usluga. Kroz edukativnu aktivnost na otvorenom „Potraga za životinjama“ usvojili su znanja o vrijednostima, raznolikosti i bogatstvu krških lokvi i travnjaka te potrebi njihovog obnavljanja i održavanja. Također su naučili prepoznavati različite organizme koji se ovdje pojavljuju ili trajno obitavaju. Kroz aktivnost „Vrećica puna strašnih stvari“, djeca pažljivo su rukovali prikupljenim životinjicama, a kako bi se oslobodili straha od divljeg i nepoznatog te razvili vještinu bivanja u prirodi bez straha. Cilj radionice bio je da djeca dosljedno stječu i razvijaju pozitivan stav o prirodi koja ih okružuje, da nauče nadvladati i prebroditi svoje eventualne strahove i fobije ili pak da pomognu drugima u tome.

Dok su mlađi sudionici učili o različitim elementima prirodne baštine Parka prirode Učka, njihovi roditelji imali su priliku upoznati kulturnu baštinu područja oko Male i Vele Učke, kroz interpretativnu šetnju. Uz stručno vodstvo, prezentirane su razne zanimljivosti o prošlosti sela, starinskim obrtima, običajima i vjerovanjima te o tradicionalnom graditeljstvu zbog kojeg je ova ruralna cjelina i upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture. Obilazak je završio degustacijom ovčjeg sira na pragu OPG-a Maliki.

Ovo i slična događanja organiziraju se u Parku prirode Učka s ciljem većeg uključivanja javnosti, a posebice lokalnog stanovništva, u aktivnosti zaštite prirode te kao poticaj da više vremena koriste za zajednički obiteljski boravak u prirodi.

Projekt Still Water Revival provodi se uz financijsku podršku DIMFE – Donatorske incijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu (Donors Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems),

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content