Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

KAKO OSTVARITI PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Pravo na pristup informacijama koje posjeduje, raspolaže ili nadzire JU PP Učka uređeno je Zakonom o pravu na pristup informacijama (Narodne novine 25/13). Zakonom se propisuju i načela prava na pristup, izuzeci od prava na pristup te postupak za ostvarivanje i zaštitu prava na pristup informacijama. Cilj zakona je omogućiti i osigurati informaciju fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti, sukladno zakonu.

Pravo na informaciju ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Javnoj ustanovi „Park prirode Učka“. Ukoliko se zahtjev podnosi pismenim putem, potrebno je ispuniti Obrazac zahtjeva za pristup informacijama kojeg je moguće poslati:

  • na adresu Javne ustanove „Park prirode Učka“, Poklon 8, Vela Učka, 51410 Opatija;
  • elektroničkom poštom na adresu službenika za informiranje: dkramaric@pp-ucka.hr
  • donijeti osobno u Javnu ustanovu „Park prirode Učka“, radnim danom od 8:30 do 14:00 sati.

Prilikom podnošenja zahtjeva, uz obrazac nije potrebno platiti dodatnu naknadu.

SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE

Doris Kramarić
dkramaric@pp-ucka.hr
051 770 160 (radnim danom od 8 do 16)

ROKOVI ZA RJEŠAVANJE ZAHTJEVA

U skladu s čl. 20. Zakona o pravu na pristup informacijama, Javna ustanova „Park prirode Učka“ omogućit će podnositelju zahtjeva pristup informaciji najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva. Navedeni rok može se produžiti za 15 dana ako se informacija mora tražiti izvan sjedišta Ustanove ili ako se jednim zahtjevom traži veći broj različitih informacija.

Preuzmite datoteke:

Obrazac zahtjeva za pristup informacijama

Obrazac zahtjeva za dopunu ili ispravak informacije

Obrazac zahtjev za ponovnu uporabu informacija

Zakon o pravu na pristup informacijama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

Katalog informacija JU PPU

 

Godišnja izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama:

Godisnje_izvjesce_2021

Godisnje_izvjesce_2020

Godisnje_izvjesce_2019

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content