Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U Centru za posjetitelje Poklon, u subotu 27. studenog 2021. godine, svečano je otvorena nova planinarska obilaznica “Po vrhovima Učke i Ćićarije“. Obilaznica je uspostavljena povodom 70. obljetnice Planinarskog društva “Opatija” te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri. Obuhvaća 14 kontrolnih točaka na području Parka prirode Učka. Riječ je o točkastoj obilaznici, bez zadane trase, a centralna točka i polazište za obilazak točaka je Planinarski dom “Poklon”. Smješten na prijevoju Poklon (922 m) između Učke i Ćićarije, Planinarski dom “Poklon” svakom je planinaru i putniku namjerniku mjesto gdje mogu osjetiti onu istinsku dobrodošlicu koju će planinar pružiti drugom planinaru.

Na svečanom otvorenju okupilo se pedesetak uzvanika. Događaj je moderirala predsjednica PD-a „Opatija“ Ivana Eterović, istaknuvši kako je riječ o jednoj od svečarskih aktivnosti koje ovo planinarsko društvo, jedno od najstarijih u Hrvatskoj, organizira u povodu svog 70. rođendana. Uz otvaranje nove obilaznice, koju prati poseban dnevnik i vodič, Eterović je najavila kako će visoki jubilej Društva biti proslavljen 9. prosinca svečanom skupštinom u Centru „Gervais“ u Opatiji, na kojoj će se predstaviti monografija Prvih sedamdeset godina Planinarskoga društva „Opatija“, koju supotpisuje s članicom Društva, Tinom Ružić.

Čestitke u ime Grada Opatije uputila je zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić. Poručila je kako će nova planinarska obilaznica privući posjetitelje i planinare te potaknuti građane na boravak u prirodi. Najavila je daljnju podršku Grada Opatije projektima koje organizira PD „Opatija“. Događaju su nazočili glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dopredsjednica Jadranka Čoklica, koja je uputila čestitke u povodu otvorenja nove obilaznice, 70. obljetnice PD-a „Opatija“ te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri. U pripremi obilaznice surađivalo se s Komisijom za planinarske putove HPS-a, uime koje je prigodnu riječ izrekao njezin član i povjerenik za putove Gorskog kotara i otoka Krka Matija Perić, osobito pohvalivši rad Markacističke sekcije PD-a „Opatija“, zahvaljujući kojoj će planinarenje na novoj obilaznici biti „pravi užitak“. PD „Opatija“ pridružena je članica Istarskog planinarskog saveza. Među brojnim uvaženim gostima bio je predsjednik IPS-a Goran Šepić. Nakon što je prelistao Dnevnik koji prati obilaznicu, ocijenio ga je izvanrednim te dodao da će ovaj događaj postati razlogom redovitijeg dolaska rekreativaca i planinara na Učku i Ćićariju. Voditeljica marketinga u Javnoj ustanovi „Park prirode Učka“ Doris Kramarić istaknula je kako je ovime dodan novi sadržaj posjetiteljima i planinarima Učke.

Idejni začetnik obilaznice i pročelnik Markacističke sekcije PD Opatija, Boris Petrić, službeno je otvorio novu obilaznicu te je zahvalio svima koji su dali doprinos u pripremi obilaznice i Dnevnika. Otkrio je kako se ideja rodila u Planinarskom domu “Poklon”, srcu Učke i Ćićarije te je i nova obilaznica koncipirana na način da se od Doma može krenuti prema bilo kojoj kontrolnoj točki. Na kraju je pročelnik Vodičke sekcije Igor Eterović najavio vođene ture, koje su toga dana organizirane do kontrolnih točaka Plas i Vojak te Šebrn i Krog. Nedjeljnim je pohodom jedna grupa planinara posjetila novomarkirane vrhove Maj i Šebrn s polazištem iz sela Mala Učka, a druga vrhove Grnjač, Lužinski breg i Gorica.

Uz svečani program, koji je bio organiziran u Centru za posjetitelje „Poklon“ u Parku prirode Učka, članovi PD-a „Opatija“ pružili su mogućnost posjetiteljima da na jednom od prigodnih štandova kupe novi Dnevnik „točkaste obilaznice“ – VUĆ-a, a koji se može nabaviti vikendom i praznikom u Planinarskom domu „Poklon“, srijedom od 19 do 20 sati u prostorijama PD-a „Opatija“ (Opatija, Maršala Tita 42) ili narudžbom putem adrese e-pošte pdopatija1950@gmail.com.

Na kraju, umjesto zaključka, apostrofirajmo jednog planinara koji je kazao da je pješačenje pomalo poput života:

putovanje zahtijeva samo da jednu nogu stavite ispred druge… opet i opet i opet. A ako si dopustite priliku da budete prisutni tijekom cijelog putovanja, svjedočit ćete ljepoti na svakom koraku, ne samo na vrhu. Upravo te riječi pozivaju nas da koračamo novom obilaznicom koja je tu, na korak od naših riječkih, opatijskih, lovranskih i ostalih domova. Šetati prirodom znači svjedočiti tisuću čuda, rekao je filozof Lao Tzu. Mi ćemo dodati: posjetite vrhove Učke i Ćićarije i dopustite da vas oduševe.

 

Ostale objave

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content