Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Zadovoljstvo nam je najaviti i pozvati vas na predavanje

Bjeloglavi supovi na Učki
Centar za posjetitelje Poklon – Park prirode Učka
u četvrtak, 29. rujna 2022. godine, u 18 sati.

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) trenutno je jedina vrsta strvinara u Hrvatskoj. Početkom 20.st. bili su rasprostranjeni u cijeloj Hrvatskoj, a danas su prisutni samo na Kvarneru. U Parku prirode Učka bjeloglavi sup je do nedavno bio zabilježen samo kao stalna preletnica, koja ovo područje redovito pretražuje u potrazi za hranom.
Jedan od najvažnijih razloga ugroženosti cjelokupne populacije supova je napuštanje ekstenzivnog stočarstva, čime se drastično smanjila količina raspoložive hrane i kvaliteta pogodnih staništa. Iz tog je razloga Javna ustanova „Park prirode Učka“, 2017. godine, izgradila hranilište za bjeloglave supove. Od tada se njihova brojnost povećava, a mijenja se i karakter njihovog prisustva na ovom području.
Ove fascinantne ptice, s rasponom krila oko 2,5 m, oduvijek su privlačile pažnju i zanimanje ljudi. Najnovija, uzbudljiva saznanja o velikim, ali plahim bjeloglavim supovima na području Parka prirode Učka, na predavanju će otkriti biologinja Vesna Ahel.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content