Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Završnom konferencijom, koja je održana u petak, 2. lipnja, obilježen je završetak projekta Učka 360°, kojeg su u protekle tri i pol godine provodili Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom BIOM. Ciljevi projekta bili su unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, povećanje privlačnosti i raznolikosti sadržaja PP Učka razvojem infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku kroz unaprjeđenje edukativne komponente.

Završna konferencija tako je bila prilika da partneri u provedbi projekta ključnim dionicima predstave aktivnosti realizirane u sklopu projekta te najave buduće aktivnosti.
Na početku događanja okupljene su pozdravili:
Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka
Ferdinando Kirigin, gradonačelnik Opatije
Matea Radić, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije te
Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Nakon toga su predstavnici partnera u provedbi projekta predstavili realizirane aktivnosti.
Ravnatelj Egon Vasilić tako je naglasak stavio na Centar za posjetitelje Poklon, koji je otvoren 25. svibnja ove godine, a koji je već postao glavna polazišna točka za daljnje istraživanje svih ljepota Parka prirode Učka. Spomenuo je i Volontersku postaju Podmaj, Ornitološku postaju Rovozna te Dom mladih u Lovranskoj Dragi, koji će biti baza za daljnji razvoj edukativnih i volonterskih programa u Parku.
Centar za posjetitelje višenamjenski je objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima, a prostire se na 1.200 m². U prizemlju Centra nalazi se stalna muzejska izložba, koja na moderan i interaktivan način podučava posjetitelje o prirodnim i kulturnim vrijednostima prostora Parka i okolnog područja te potrebi njegove zaštite i očuvanja. Ukupna vrijednost Centra je gotovo 26 milijuna kuna.
U sklopu projekta uređena je i cesta za Vojak s prilazom za invalide, producirani su brojni edukativni materijali, a otisnuto je i pet knjiga – geološki, botanički, ornitološki i outdoor vodič te vodič o leptirima u PP Učka.
Iva Šoštarić, voditeljica Programa za edukaciju i komunikaciju Udruge BIOM, predstavila je volonterske programe i ornitološke kampove koje je Udruga organizirala u sklopu projekta, dok je Viviana Brkarić iz Općine Kršan predstavila Eko muzej Vlaški puti, koji je opremljen u staroj školi u Šušnjevici.
Dalia Matijević, voditeljica Službe stručnih poslova JU PP Učka na kraju je predstavila planove Javne ustanove za daljnje unapređenje sustava posjećivanja i zaštite prirode.

Projektu Učka 360° dodijeljena su bespovratna sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost Projekta je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt su sufinancirali Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.597.553,75 kuna, dok su ostatak sredstava osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz državnog proračuna i partneri u provedbi projekta.

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content