Novosti

 

republika_hrvatska park_prirode_ucka Grb_Općina_Kršan biom ministarstvo_zastite_okolisa_i_energetike

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFFR).

 

 

 

 

Vratimo livade leptirima! – volonterski kamp za obnovu travnjaka u Parku prirode Učka

Od 1. do 31. srpnja 2019. godine udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka i Udugom Bioteka, a u sklopu projekta Učka 360°, organizira volonterski kamp pod nazivom „Vratimo livade leptirima!“. Kamp se održava drugu godinu za redom s ciljem da se zarasli travnjaci na najvišoj istarskoj planini vrate u prvobitno stanje i na taj način spriječi gubitak bioraznolikosti.

Poznato je, naime, kako su brdovita područja Parka prirode Učka nekad bila puna života. Međutim, napuštanjem tradicionalnog stočarstva od strane lokalnog stanovništva, travnjaci su zarasli, zbog čega su brojne vrste leptira, ptica i guštera ostale bez svog doma.

Misija Udruge Biom i JU PP Učka je putem ovakvih direktnih konzervacijskih akcija pružiti utočište divljim vrstama te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti kroz obnovu staništa i očuvanje bioraznolikosti“, poručila je Tena Miličević, službenica za edukaciju i volontiranje u udruzi BIOM.

Svi zainteresirani Kampu se mogu pridružiti na samo nekoliko dana ili ostati svih trideset. Radne akcije će se održavati svakog dana od 8 do 11 te od 17 do 19 sati, volonteri će spavati u šatorima, a hranu koju osigurava organizator pripremat će na logorskoj vatri.

Više informacija dostupno je na internetskoj i Facebook stranici Udruge BUOM, a svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem e-maila na tena.milicevic@biom.hr.

Volonterski kampovi jedna su od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°“. Partneri u provedbi Projekta su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna. Ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna te partneri.

 

 Vratimo livade leptirima (2)

 

 

 

Centar za posjetitelje – 14. ožujka 2019. – sklopljen Ugovor o uređenju stalne muzejske izložbe i završne razrade dijela postava IT i multimedije

Javna ustanova Park prirode Učka je po provedenom postupku javne nabave u sklopu projekta „Učka 360˚” u četvrtak 14. ožujka 2019. godine sklopila ugovor s tvrtkom Audio Video Consulting d.o.o. (AVC Zagreb), koja će  u prostoru budućega Centra za posjetitelje na prijevoju Poklon izvršiti uslugu nutarnjeg uređenja stalne muzejske izložbe i razraditi dio postava koji se odnosi na IT i multimediju.

Centar za posjetitelje, izgradnja kojega je u tijeku, ovime će se urediti i opremiti kao multimedijski muzejski prostor sa stalnom izložbom. Isti će prostor služiti kao središnje mjesto za prihvat posjetitelja u Parku prirode Učka te središnje mjesto za tumačenje prirodne i kulturne baštine Učke i Ćićarije.

Vrijednost radova na uređenju stalnog muzejskog postava  iznosi 10.977.700,00 kn (bez PDV-a), a njihov se završetak očekuje u siječnju 2021. godine.

Započeli radovi na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon

Lovran, 30. studenoga 2018. – Uz prisustvo ministra zaštite okoliša dr.sc. Tomislava Ćorića, istarskog župana Valtera Flega, gradonačelnika Opatije Ive Dujmića te brojnih drugih uzvanika obilježen je početak radova na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka. Centar za posjetitelje, uz izgradnju volontersko-informacijskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi i interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica, ključni je infrastrukturni zahvat koji će se realizirati u sklopu EU sufinanciranog projekta Učka 360°. Rekonstrukcijom i prenamjenom postojeće gospodarske zgrade na Poklonu formirat će se dva funkcionalna sklopa – Centar za posjetitelje i gospodarski dio zgrade koji će služiti za potrebe Javne ustanove Park prirode Učka, a koja će činiti jedinstvenu prostorno-funkcionalnu cjelinu. U samom Centru će se opremiti izložbeni prostor (interpretacijski postav), suvenirnica te višenamjenski edukacijski prostor i dvodijelna dvorana, dok će u gospodarskom dijelu biti uredi JU PP Učka.
Radovi na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon vrijedni su 15.860.577,88 kuna (s PDV-om), a trajat će 16 mjeseci, odnosno do ožujka 2020. godine. Izvođač radova je tvrtka De Conte d.o.o. iz Labina, čija je ponuda ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija u provedenom postupku javne nabave, a ugovor je potpisan 2. studenog.

 

 

Ornitološki kamp Učka 2018. 

Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka kroz projekt Učka 360° do 4. listopada na području lokve Rovozna organizira tradicionalni ornitološki kamp otvoren za sve ljubitelje ptica. Cilj kampa je praćenje jesenske selidbe ptica, ali i edukacija svih zainteresiranih posjetitelja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Parka. Za vrijeme kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice, uhvaćenim jedinkama određuju vrstu, spol i starost te ih u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđene puštaju na slobodu. Bez obzira na prethodno znanje i iskustvo, svi su pozvani da se pridruže kampu na samo jedan dan ili na duži period. Aktivnosti prstenovanja provode se od zore do 11 sati te od 16 sati do mraka, na kampu se spava u šatorima, a hrana koju osigurava organizator priprema se na logorskoj vatri. Svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem obrasca za prijavu na internetskoj stranici Udruge BIOM, na kojoj je dostupno i više informacija o samom kampu: http://www.biom.hr/vijesti/ornitoloski-kamp-ucka-2018/

 

 

Kamp “Učka 360⁰ – Vratimo livade leptirima!” se nastavlja!

Nakon uspješnog kampa održanog u srpnju u sklopu projekta Učka 360°, Udruga Biom u suradnji s Udrugom Bioteka i Javnom ustanovom Park prirode Učka organizira još 2 volonterska kampa kojima se možete pridružiti ove godine:

2. termin: 9.8. – 19.8.2018.

3. termin: 24.8. – 7.9.2018.

Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!

Brdovita područja Parka Prirode Učka nekad su bila puna života i ljudi su vodili životinje na ispašu. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva travnjaci s vremenom zarastaju i prelaze u šikare i šume. Zajedno s travnjacima nestaju i mnogobrojne vrste leptira, ptica i guštera koje gube svoj dom. Misija Volonterskih kampova je pružiti utočišta divljim vrstama putem ovakvih direktnih konzervacijskih akcija te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti.

Sve potrebne informacije o volonterskom kampu mogu se pronaći na web stranici Udruge BIOM: http://www.biom.hr/vijesti/kamp-ucka-360%E2%81%B0-vratimo-livade-leptirima-se-nastavlja/

 

 

U Šušnjevici započeli radovi na uspostavi Ekomuzeja „Vlaški puti“

Lovran, 19. srpnja 2018. – U sklopu projekta „Učka 360°“ u Šušnjevici su u tijeku radovi na uspostavi Interpretacijskog centra Ekomuzej „Vlaški puti“, smještenog u prizemlju nekadašnje područne škole. Duž cijelog poda Interpretacijskog centra i Medijateke izrađena je interpretacijska grafika karte Šušnjevice i okolice u dekorativnom premazu na bazi poliuretan smole. Ilustraciju karte s toponimima i nazivima mjesta na vlaškom i hrvatskom jeziku izradio je dizajner i ilustrator Valter Stojšić. Dodatno, ispred muzeja napravljena je i sjenica koja će se koristiti za održavanje edukativnih radionica te odmor posjetitelja. „Ekomuzej ‘Vlaški puti’ osmišljen je kao mjesto na kojem će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice, s naglaskom na vlaški odnosno tzv. istrorumunjski jezik, koji će ujedno biti i službeni jezik ekomuzeja.

 

 

Vratimo livade leptirima! – pridružite se volonterskom kampu za obnovu travnjaka u Parku prirode Učka

Od 12. do 24. srpnja 2018. godine Javna ustanova Park prirode Učka u suradnji s  udrugom BIOM, a u sklopu projekta Učka 360°, organizira prvi u nizu volonterskih kampova za obnovu travnjaka na području Parka. Kamp nosi naziv „Vratimo livade leptirima!“, a cilj je zarasle travnjake na najvišoj istarskoj planini vratiti u prvobitno stanje i na taj način spriječiti gubitak bioraznolikosti.

Pozivamo sve zainteresirane da se Kampu pridruže na nekoliko dana ili se druže s nama svih 12. Radne akcije će se održavati svakog dana od 8 do 11 te od 17 do 19 sati, volonteri će spavati u šatorima, a hranu koju osigurava organizator pripremati na logorskoj vatri.

Više informacija o volonterskom kampu dostupno je na www.biom.hr i Facebooku, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjanjem online obrasca koji se nalazi na poveznici.

 

 

Lovranska Draga, 15. ožujka 2108. – II. sastanak projektnog tima projekta „Učka 360°“

U četvrtak, 15. ožujka 2018. održan je drugi sastanak projektnog tima zaduženog za provedbu EU sufinanciranog projekta „Učka 360°“, na kojem su predstavnici partnera u provedbi projekta ostale članove tima upoznali s provedenim i aktualnim postupcima javne nabave za koje su nadležni. Partneri su upoznati i s drugom izmjenom Plana nabave, koji je poslan u SAFU na komentare, kao i uplaćenim predujmom odnosno predanim Zahtjevima za nadoknadu sredstava. Još je jednom istaknuta važnost točne i pravovremene komunikacije svih članova projektnog tima te izvještavanja, a kako bi se osigurao neometan kontinuitet napretka Projekta.

 

 

Opatija, 10. siječnja 2018. – Javna ustanova Park prirode UčkaOpćina Kršan i Udruga BIOM u Opatiji su službeno predstavili projekt Učka 360°, kroz koji će u naredne četiri godine biti uloženo gotovo 50 milijuna kuna u unapređenje posjetiteljske infrastrukture i programa u Parku prirode Učka.

Projekt su predstavili pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić, stručna suradnica na projektu iz Udruge BIOM Paula Počanić Vovk te ravnatelj JU PP Učka Egon Vasilić. Dodatno, predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranske županije, Grada Opatije i općina Lovran, Mošćenička Draga te lokalnih turističkih zajednica i ostalih partnerskih organizacija.
„Cilj projekta Učka 360° je unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Želja nam je tako povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka kroz razvoj infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku Učka kroz unaprjeđenje edukativne komponente u programima posjećivanja. S druge strane kroz projekt realizirani sadržaji stvorit će preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta te će doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije“, izjavio je Egon Vasilić, ravnatelj JU PP Učka.
„Cilj ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu naših zaštićenih područja jest doprinijeti atraktivnosti njihovih ponuda, ali i privući posjetitelje s interesom za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti lokalnih područja, s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš. Osim toga, želja nam je potaknuti intenzivnije uključivanje lokalne zajednice u ponudu parkova, a kako bi oni u potpunosti ispunili svoju funkciju generatora lokalnog razvoja“, izjavio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

 

 

Lovranska Draga, 9. studenoga 2017. – I. sastanak projektnog tima projekta „Učka 360°“

Prvi sastanak projektnog tima zaduženog za provedbu EU sufinanciranog projekta „Učka 360°“ održan je 9. studenog 2017. u Parku prirode Učka. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih partnera u provedbi Projekta: Javne ustanove „Park prirode Učka“, Općine Kršan, Udruge BIOM te tvrtki Plavi partner d.o.o., Nabava d.o.o. i Public tenders d.o.o. Sastanak je iskorišten kako bi se partneri još jednom detaljno upoznali sa svojim obvezama, posebno u segmentu pravovremenog izvršavanja aktivnosti i transparentnog trošenja bespovratnih sredstava, a oformljena je i zajednička mailing lista projektnog tima za lakšu i učinkovitiju komunikaciju. Novi sastanak zakazan je za početak veljače 2018.

 

 

 

 


Sadržaj objave isključiva je odgovornost Javne ustanove Park prirode Učka.

Skip to content